Här lägger jag upp bilder på den mat jag lagat som också ser trevlig ut på bild, vilket inte alltid är fallet även om den är god. Min matlagning bygger alltid på riktiga ekologiska råvaror, i den mån jag kan få tag i det och aldrig på halvfabrikat eller syntetiska ingredienser. Numera lagar jag endast vegetarisk mat, men även fisk och skaldjur.
Friday, February 18, 2011
Mamma Barbros falska surdegsbröd
Det här brödet bakade min mamma Barbro och det är fortfarande ett av de absolut godaste bröd jag vet! Det är ganska tungbakat, även med hushållsmaskin, men det är väl värt jobbet.
Dag 1
1 liter vatten
15 dl rågsikt
Dag 2
50 g färsk jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk salt
1/2 dl sirap
ca 12 dl vetemjöl
2 msk kummin
Dag 1
Koka upp vattnet. Häll rågsikten i degbunken och häll på det kokande vattnet. Rör om till en slät deg och strö över lite mjöl. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2
Lös upp jästen i vattnet och blanda ner lösningen i den skållade gårdagsdegen. Tillsätt salt och sirap och arbeta i nästan allt vetemjölet samt kummin. Arbeta tills du får en blank smidig och fast deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (min kommentar: Den brukar inte jäsa till dubbel storlek, utan mycket mindre, men det blir gott ändå).
Ta upp degen på bakbordet och arbeta i resten av mjölet. Dela degen i två delar. Trilla dem till stora runda släta bullar. Lägg dem på plåt. Platta till dem något och nagga dem med gaffel. Låt bröden jäsa ca 30 minuter.
Grädda dem i 175 graders ugnsvärme på nedersta falsen i ugnen, ca 1.5 h. Pensla de färdiga bröden med lite hett vatten. linda in dem i bakdukar och låt dem svalna på galler. Brödet bör vila en dag innan det skärs.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment